Gaziantep Ekoloji Binası’nı Gezdik

Passive House normlarına göre Türkiye’de hayata geçirilmiş ilk yapı olan Ekolojik Bina, sürdürülebilir yaşam anlayışını tanıtmayı amaçlamaktadır. Bina, yüksek enerji ve su verimliliği sağlayan özelliklere sahip olmasının yanı sıra PassivHaus ve LEED sertifikalarına sahiptir. Ayrıca yenilenebilir enerji kullanımıyla da “artı enerji” üretebilen bir yapıdadır.

……….

Binaya dışarıdan bakıldığında göze çarpan ilk detay kompakt mimari tasarımı oluyor. Binada göze çarpan diğer detaylar ise yeşil çatı uygulaması, doğal aydınlatmayı destekleyen mimari, yüksek ısı yalıtımlı bina kabuğu, su kaynaklı ısı pompası uygulaması, düşük enerjili led aydınlatma ve fotovoltaik güneş enerjisi sistemidir.

Enerji ihtiyacını fotovoltaik panellerden karşılayan bina, “ısı geri kazanımlı havalandırma santrali” ve “ısı pompası” gibi sistemlerle iç mekan konforunu verimli bir şekilde sağlamış. Ayrıca, yüksek seviyede ısı yalıtımı ve düşük enerji sarfiyatlı aydınlatma sistemleri sayesinde binada enerji tüketimi minimum seviyeye indirilmiştir. Sadece enerjiyi değil, suyun da verimliliği amaçlanmış, gri su sistemiyle suyun geri dönüşümü de sağlanmıştır.

Binada kullanılan yüksek yalıtım teknolojisi, 3 camlı pencere sistemi ve gölgeleme ekipmanları sayesinde binanın enerji tüketimini etkileyen ısı kayıp ve kazançları minimuma indirgenmiş, ısıl köprülerin önüne geçilmiş ve bina sızdırmazlığı üst seviyede sağlanmıştır.

Binanın tasarım ve uygulamasında büyük emekleri olan ve projenin mimarı olan Seda Güleç Müftüoğlu’nu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni ve tüm proje ekibini bu kıymetli projeyi hayata geçirdikleri için yürekten kutluyoruz.

Whatsapp
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?